Gå till innehåll

Liten backup


Thord

Recommended Posts

Hej alla, jag fick en fråga av en vän om att göra en schemalagd backup var några få filer. Själv har jag alltid flyttat/kopierat filer för hand för att jag känner att jag har bäst kontroll över att det då fungerar som jag vill. Vad finns det då för något i den vägen som kan vara till hjälp? Det ska vara tämligen enkelt att använda då vännen egentligen inte är så intresserad av datorer.

 

//Thord

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja, jag glömde en del fakta. Det är tänkt att filerna som ska backuppas ska läggas på en USB-disk. Han vill inte ha molnlagring då han inte kan med sådana "tekniker" för som sagt så ska det vara enkelt för honom då data intresset  är noll. Vi har pratat om NAS, men vi har brutit ner det till en liten extern disk. Windows egen backup vill inte den lagra hela datorn med Windows och allt?

 

//Thord

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Windows kan lagra såväl hela partitionen med operativsystemet på samt filhistorik. Det fungerar fint för den som önskar. Vill man göra det annorlunda finns det ett litet enkelt program, som inte kostar något, som kanske kan vara ett alternativ. Programmet heter Cobian och kan höntas här:

https://www.cobiansoft.com/index.html
 

Tidigare hette programmet Cobian Backup men idag heter det Cobian Reflector. Orsaken är att den person som skapade programmet har lämnat över det till en annan som fortsätter jobbet.

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Man kan välja vilka mappar som ska säkerhetskopieras i Filhistorik. Räcker det?
Dessa engelska sidor beskriver hur det går till.
https://www.elevenforum.com/t/set-up-file-history-in-windows-11.1384/
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-perform-a-backup-using-file-history-in/d269ab57-69e9-4467-9d06-3f13631e47d4

Men visst kan man använda ett program som går att ställa in i mer detalj och då t ex Cobian Reflector. Jag har inte använt det utan bara dess föregångare Cobian Backup och det var rätt pilligt att konfigurera programmet men sen fungerade det väl i flera år tills jag bytte dator. Tyvärr verkar det som att Luis Cobian vill göra något annat på sin fritid än att skriva backupprogram så framtiden är osäker, men programmet i sig kommer ju att fortsätta fungera.
https://forum.cobiansoft.com/viewtopic.php?f=3&t=2513

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...