Gå till innehåll

Ojordad taklampa in i jordad DCL-kontakt


Anders Åström

Recommended Posts

Vår son har flyttat in i en lägenhet med jordade DCL-uttag i taken för taklamporna. Han har nu köpt några taklampor som har två kablar för anslutning till takuttagen, dvs ingen anslutning för jordkabel. Han har också köpt några DCL-kontakter som har tre piggar som ska pluggas in i takuttaget och dessa har därför också tre ingångar, dit lampans kablar ska kopplas. Den mittersta ingången, för en lampas jordkabel, kommer alltså inte att användas. Kontentan blir att från lampan kopplas två kablar in i DCL-kontakten, dvs inte någon jordkabel, och från DCL-kontakten pluggas motsvarande två piggar in i takets DCL-uttag. MEN i takets DCL-uttag pluggas även den tredje mittersta piggen in (jord) men den har inte någon motsvarande kabel in i DCL-kontakten. Innebär det något problem eller risk?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om lampan/utrusningen som skall kopplas in är dubbelisolerad utgör det inga problem. Avsaknad av jord är därmed okej. Är utrustningen inte dubbelisolerad skall jorden vara med. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Lamphållaren är i plast vilket innebär att den inte är elektriskt ledande. Således bör man kunna kalla den för "dubbelisolerad" även om den inte har den märkningen.
Som jag ser det bör inte den lamphållare du lagt upp bild på ge några problem med att inte ha jordanslutningen.

  • Like 1
  • Thanks 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

On 8/3/2024 at 4:23 PM, X-Men said:

Är utrustningen inte dubbelisolerad skall jorden vara med. 

 

On 8/3/2024 at 5:40 PM, X-Men said:

Lamphållaren är i plast vilket innebär att den inte är elektriskt ledande. Således bör man kunna kalla den för "dubbelisolerad" även om den inte har den märkningen.

Så dubbelisolerad betyder ungefär att enheten inte ska kunna bli strömförande om någon knasighet uppstår?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dubbelisolering är att det ska finnas två skyddande lager (isolering) runt de strömförande koppartrådarna. Det räcker alltså inte med ett enda fel för att orsaka en farlig situation.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Man kan förtydliga ytterligare:

image.png.82e93b031606068b4d2bbb2480ed60f3.png

 

1(A). Här är hela lamphållaren inklusive dragavlastningen (3) av isolermaterial. Avsedd att hängas i kabeln. Ev. lampskärm av metall kommer att sitta med ringen vid 1.

2(A). Här återfinns en kopplingslist ("sockerbit") till vilket lösa ledare, med isolering, kan anslutas, ex. från en takdosa eller ett rörutlopp. Ja eller en DCL-propp med fastgjuten kabel.
Det normala med denna typ av armatur är att "sockerbiten" kommer att döljas av en kåpa av isolerande material. Detta medför att om en ledare lossnar så kommer denna kåpa att ge ett skydd.

2(B). TS kommer (väl?) att skippa "sockerbiten" och ansluta DCL-proppen som består av isolermaterial.

1(B). Om det i stället för en dragavlastning sitter ett metallrör, ex. för en bords- eller golvarmatur, är det troligt att själva muttern i lamphållaren är av metall. Där, inne i lamphållaren, kan en ledare lossna så att den kommer i kontakt med muttern som i sin tur är ansluten till metallstången som då kan bli spänningssatt. För att då få dubbel isolering behöver man säkerställa att en sådan lossnad ledare inte kan få kontakt med metallröret, direkt eller indirekt via muttern.

En sk. isolerinsats gör det jobbet. 

Isolerinsats E27

2(C) Om det är en hängande armatur med metallrör är det troligt att kåpan vid taket också är av metall man behöver även där se till att det finns en extra isolering om man ska nyttja "sockerbitslöningen" ex. genom att använda en isolerad kopplingsplint istället för den öppna.

image.png.cb1b6dc39763718a04645ab7fac80d4d.png

 

Redigerad av Mikael63
  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...